Thursday, January 26, 2012

Family Day 2011 - Rantau Abang, Terengganu

Salam...!!

Kali ni nak cite tentang jalan2 ke Terengganu on Chinese New Year. As I told before, destinasi kali ini ke Rantau Abang. Sebelum 2, my hubby n I singgah di Cherating dulu. Kat Cherating, tak pergi mana pun. Sampai petang, dalam pukul 3, rehat2kan badan yang crammed sebab duduk punya lama dalam kereta. Then, sesi berborak-borak dengan akak n my mum plus, my mum's bibik. Hehe... my mum ada bibik okeh... Oh, before gerak ke Cherating, I ke Nilai dulu untuk fetch my mum di rumah akak I. Disebabkan kereta I je yang kosong, so, kitaorangla yang bawak my mum n bibik ke lokasi family day. Hehe... Back to Cherating. Memanglah lokasi untuk tido je sebab dari sampai petang Jumaat, hinggalah nak bertolak ke Rantau Abang pagi Sabtu, my hubby tak bawak I kemana - mana pun. Ada tak ada pun, round2 jalan besar utk carik breakfast pagi Sabtu 2. Pantai Cherating pun tak jejak walaupun dah dekat sangat. Huhu.... kadang2 sedih jugak bila pikirkan tak dapat pergi pantai. Bukan nak mandi sangat pun, saja nak amik mood romantic kat tepi pantai 2.... Haha, ayat tak boleh blah langsung.

Pagi Sabtu, kitaorang konvoi 4 kereta ke Rantau Abang. Perjalanan sejauh 4 jam semalam, disambung lagi 2 jam pagi sabtu. Aduh... patah pinggang makcik. Jauh gila.. Nasib baik scenery sepanjang jalan quite ok, so, tak adalah boring sangat. And... I sangat impressed bila nampak loji pemprosesan minyak Petronas di... mana ek? Entah, tak ingat.. Hehe.. Yang pasti dah dekat dengan Dungun dah. Sepanjang jalan memang penuh dengan pelantar minyak dan menara yang mengeluarkan api. Ok, I jadi jakun sekejap. Tapi, I'm really2 impressed. Dari situ, ada dekat sejam jugak nak sampai tempat penginapan kitaorang - Dahimah Guesthouse. My comment on this chalet? Quite ok, tapi masih banyak yang boleh diperbaiki. Paling tak boleh terima bila dijanjikan chalet kitaorang ada TV but ended up, tak ada TV. Alasan, TV rosak kena petir the other day. Huh, okey, I terima. But then, lampu chalet berkelip - kelip bila ditutup. Dengan bau nak terbakarnya. Buat I jadi takut. Malam 2 jugak, dalam 11.30, I pergi tekan loceng reception suruh diaorang tengokkan apa yang tak kena. Nasib baik lepas dibaiki, takde apa masalah. The rest is ok. Makanan pun boleh tahan sedap. Sebab tahun ni makanan cater je, jadi banyak masa terluang. Sukaneka plak tak banyak acara. Memang banyak rehatlah kitaorang tahun ni.

Hari Ahad, acara sukaneka. as I said, acara tak banyak. Dalam tengahari dah settle semua. Cuma acara ibu bapa je yang tinggal sebab ada bapa2 yang dah masuk chalet.... membuta. Faham, penat perjalanan semalam tak habis lagi. Ditambah lagi dengan faktor usia dan kesihatan. Hehe... Ok, sambung cerita.. Sebelah petang, kitaorang gerak ke K.T. - Pasar Payang. Horeyy!! Shopping!. Tapi kali ni, I pergi dengan anak buah, kakak yang sulung n husbandnya. Husband I, membuta kat chalet. Tak mahu pergi. Tak apa, asalkan I dapat shopping. Tak kisahlah dia tinggal pun. Hehe.... jahatnya I kan. Sampai Pasar Payang dah jam 4. Pusing2 tingkat 1 utk cari baju batik, dah makan masa 2 jam. Bila turun tingkat bawah untuk beli keropok, most of the kedai dah tutup.
OMG!
Cepatnya kedai kat sini tutup. Tak ada can nak menghabiskan duit lagi.. HAHA(sila gelak jahat - macam banyak je duit I).. Kena lupakan keinginan untuk beli dodol untuk di bawa ke ofis. Oh, I habis dalam RM300 sepetang tu. Beli baju batik je dah berapa. Lari budget untuk bulan ni (dahlah gaji bulan 2 lambat lagi). Balik dari cuti ni, kena ikat perut...

Isnin, hari bertolak balik. Pagi lepas breakfast, kitaorang adakan meeting untuk next family day pulak. Then ada rancangan lain pulak, tapi yang itu I cerita lain kali. Lepas settle meeting dan bayar hutang, time untuk berkemas. Masa tu, semua akak2 n abang2 dah ada macam2 plan nak menyambung cuti. I? Entah, sekejap my hubby cakap nak menyinggah, sekejap cakap nak balik terus. N tahu apa keputusannya? Hehe.... figure it up yourself.....

Okey, by for now. Next entry, I akan cuba upload gambar2 masa di Rantau Abang. Tak banyak sangat gambar yang diambil sebab dah malas nak jadi fotografer... HEHE.....

Bye then....

1 comment:

  1. uplod pic la beb.. nak tengok gambar ngan penyu heheh

    ReplyDelete